Масло от черен кимион - Nigella Sativa  • Код на продукта: 3
  • Наличност: В наличност
  • 997

Черният кимион е легендарно растение с хилядолетна история, идващо от изтока. Ботаническото му название е Nigella Sativa, а маслото извличано от него е популярно под името „Течното злато на фараоните”. Произходът на това название е свързан с откритото флаконче с масло в гробницата на Тутанкамон, както и различни свидетелства за употребата му от фараоните. Според сведения на археологически изследвания, черният кимион и извличаното от него масло се употребяват от близо 8000 години. В древността кимионът е бил познат като панацея и е бил употребяван от древните египтяни, но няма данни по какъв точно начин е ставало това. Известно е също така, че египетската царица Нефертити е използвала необикновените свойства на маслото от черен кимион върху кожата си, за да поддържа и запази красотата и младостта си, както и за повишаване на тонуса. Растението е било известно и на римляните, които го наричали „гръцки кориандър”. Те са го употребявали като средство в помощ при най-общи здравословни проблеми, зъбобол и главоболие, както и с диетична насоченост. Смятало се е, че черният кимион представлява активатор на енергията и по този начин помага за преодоляване на умората и отпадналостта. В състава му са открити повече от сто компонента, които се допълват взаимно и имат синергичен ефект в укрепването на здравето.

Маслото от черен кимион има подсилваща роля за жизнените сили, като допринася за доброто функциониране на имунната система, подпомага опорно-двигателния апарат, повлиява трайно състоянието на белия дроб, нормализира нивата на „лошия” холестерол в кръвта, действа благотворно на нервната система. Маслото от черен кимион действа благоприятно при настинки и възпаления, тъй като има антибактериални и антивирусни свойства. Като мощен имуностимулатор, действа тонизиращо на организма и има силен антиалергичен ефект.

Козметичната индустрия, също се възползва от изключителните качества на маслото от черен кимион, прилагайки го като основна съставка в някои кремове против бръчки. Действа подсилващо на косата, а се смята и че предпазва от преждевременно побеляване. Многообразното му приложение включва и положителен ефект при здравословни проблеми като диабет, бронхити, астма, псориазис, акне, стомашно-чревни проблеми, артрит, ревматизъм, настинка и грип. Има и обезболяващо, както и антиоксидантно, съдоразширяващо и регулиращо кръвната захар действие. Отличен помощник в понижаването на нервното напрежение, както и при безсъние.

Напишете отзив

Моля влезете в профила или се регистрирайте, за да напишете отзив.