Интересни факти за Черният кимион

Интересни факти за Черният кимион

Черният кимион е легендарно растение с хилядолетна история, идващо от изтока. Ботаническото му название е Nigella Sativa, а маслото извличано от него е популярно под името „Течното злато на фараоните”. Произходът на това название е свързан с откритото флаконче с масло в гробницата на Тутанкамон, както и различни свидетелства за употребата му от фараоните. Според сведения на археологически изследвания, черният кимион и извличаното от него масло се употребяват от близо 8000 години. В древността кимионът е бил познат като панацея и е бил употребяван от древните египтяни, но няма данни по какъв точно начин е ставало това. Известно е  също така, че египетската царица Нефертити е използвала необикновените свойства на маслото от черен кимион върху кожата си, за да поддържа и запази красотата и младостта си, както и за повишаване на тонуса. Описан е и в Стария завет, като там е изложен начинът за добиване на маслото. Растението е било известно и на римляните, които го наричали „гръцки кориандър”. Те са го употребявали като средство в помощ при най-общи здравословни проблеми, зъбобол и главоболие, както и с диетична насоченост. Смятало се е, че черният кимион представлява активатор на енергията,  и по този начин помага за преодоляване на умората и отпадналостта: „В черното семе има лек за всичко, освен смъртта”. В състава му са открити повече от сто компонента, които се допълват взаимно и имат синергичен ефект в укрепването на здравето. 

Имуностимулатор - Маслото от черен кимион е позното от хилядолетия мощно средство за възстановяване на имунната ни система, нашата естествена защита, отговорна както за редица заболявания, така и за тяхното отстраняване. Има подсилваща роля за жизнените сили, като допринася за доброто функциониране на имунната система, подпомага опорно-двигателния апарат, Повлиява трайно състоянието на белия дроб, нормализира нивата на „лошия” холестерол в кръвта, действа благотворно на нервната система.

При настинки и възпаления - Маслото от черен кимион действа благоприятно при настинки и възпаления, тъй като има антибактериални и антивирусни свойства. Като мощен имуностимулатор, действа тонизиращо на организма и има силен антиалергичен ефект. Многообразното му приложение включва и положителен ефект при здравословни проблеми като бронхити, астма, псориазис, стомашно-чревни проблеми, настинка и грип.

Антиоксидант - Силен антиоксидант, природен антибиотик. Маслото от черен кимион днес е едно от лечебните растения с множество медицински доказателства за неговите благотворни ефекти върху здравето и жизнения тонус. Козметичната индустрия, също се възползва от изключителните му качества прилагайки го като основна съставка в някои кремове против бръчки. Действа подсилващо на косата и се смята,че предпазва от преждевременно побеляване. Има и обезболяващо, както и антиоксидантно, съдоразширяващо и регулиращо кръвната захар действие. Отличен помощник в понижаването на нервното напрежение, както и при безсъние.  Многообразното му приложение включва и  положителен ефект при кожни проблеми като акне.

 Многообразното му приложение включва и положителен ефект при здравословни проблеми като диабет, артрит и ревматизъм.

Comments

Janina Heilman
04/12/2022
Submit your site to over 1000 advertising websites for free now bit.ly/submit_site_l1aa2sZgZ1G6
Manuel P.
05/09/2022
Hi, I am writing to thank you for the wonderful service. My partner loves your products and couldn't thank you enough, specially with the service we received. She's fond of your business to be honest :) We are hoping we can purchase more once we get back from vacation. By the way, always love your website. One suggestion, try adding more content. I use www.jasperbot-ai.com to create alot of automated original and creative contents. Boosted our company's sales and website traffic by 10x. Hope it helps you too. Manuel P.

Add Comment